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Ethics Opinion No. 87-1 
 

Appropriate Use of Non-Refundable Fee Deposits for Retainers and 
Necessary Disclosure to Client. 

 
The committee has been asked to provide guidelines to attorneys on the 

appropriate use of non-refundable fee deposit or retainer agreements and what 
necessary disclosures must be made to clients. This opinion only addresses 
non-refundable fee retainers charged by an attorney in a specific matter, rather 
than general retainers charged by an attorney to make him or herself available 
over a period of time to consult with a client on general legal matters. The 
committee determines that non-refundable fee deposit or fee agreements are 
only acceptable under the limitations outlined in this opinion. 

 
Historically, retainers were taken by attorneys as an engagement fee, 

separately from the fee for actual services rendered. The purpose for this 
engagement fee was to pay the attorney to take the case and make him or 
herself available to the client, thereby causing the attorney to refuse other 
employment and to be precluded from representing the opposing side. The 
reasonableness of this retainer was based on a number of factors: 1) the ability 
and reputation of the attorney, 2) the extent of the demand for his or her 
services, 3) the probability of the retainer's interfering with his professional 
relations with others who might become his or her clients, and 4) the 
magnitude of the business for which the attorney was retained. Blair v. 
Columbian Fireproofing Company, 77 N.E. 762 (Mass. 1906). Over time, the 
American Bar Association has come to view retainers as closely related to fees 
for services actually performed. Canon 44 of the Canons for Professional 
Ethics, adopted by the American Bar Association in 1908, stated that "upon 
withdrawing from a case after a retainer has been paid, the attorney should 
refund such part of the retainer as has not been clearly earned." The Code of 
Professional Responsibility currently in effect does not specifically address the 
issue of legal retainers, but does prohibit the charging of excessive fees. The 
Code stresses the necessity of fully explaining to prospective clients the 
structure and rationale of any fee arrangements that are contemplated. See 
Canon 2, Ethical Consideration 2-17, 2-19, and DR 2-106(A) (1974). In 1967, 
the American Bar Association Committee on Ethics and Professional 
Responsibility issued Informal Opinion 998 in response to an inquiry about a 
proposed procedure for a law firm to request non-refundable retainers which 
might or might not be applied against the hourly fee. The committee expressed 
strong disapproval of the proposed procedure. It observed that a retainer is "an 
advance payment in connection with fees and not a payment unrelated to fees" 
and stated that it would be improper for a lawyer to require a client to agree 
that a lawyer should keep the retainer "under all circumstance and regardless 
of services performed." 
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The commentary to Rule 1.5 of the proposed Model Rules of Professional 
Conduct indicates "a lawyer may require advance payment of a fee, but is 
obliged to return any unearned portion. See Rule 1.16(d)." The commentary 
does not make clear whether it is disapproving non-refundable retainers, or 
only disapproving the retention of a retainer when the attorney withdraws from 
representation of the client. 
 

In current practice, non-refundable retainers are generally deposits 
against which a certain number of hours are charged. Hours in excess of the 
stated amount are generally charged against the client at a stated rate. 
Occasionally, non-refundable retainers are flat fees which are kept whether or 
not the matter is taken to completion by the attorney. 
 

Alaska fee arbitration decisions have addressed the question of non-
refundable retainers. In FA 86-31 and FA 83-22, the arbitration committees 
held that non-refundable retainers could not be assessed when the lawyer had 
failed to make clear to the client his or her intent to keep the retainer 
notwithstanding any events that would terminate the attorney-client 
relationship prior to providing a certain number of hours of service. In FA 81-7, 
the fee committee found that a non-refundable $5,000 retainer in a domestic 
case was unconscionable. In that case, the form contract provided that a client 
would pay a non-refundable retainer of $5,000 to secure a divorce. The 
contract also stated that the client would be required to pay $850 for every day 
of trial, plus trial costs and expenses. The contract provided that in the event 
the client terminated the attorneys' services, the fee paid to the attorneys 
would be deemed earned, and no part would be returned. The contract stated 
that if the attorney terminated the contract, the attorney would return the 
portion of the fee that exceeded the services rendered by the attorney valued on 
the basis of $125 per hour. The committee found that because of the stress of 
the domestic dispute, as well as other crises in the client's life, that she did not 
understand the fee to be non-refundable. Very little work was performed by the 
attorney firm before the client requested it to dismiss the pending litigation 
because she had reconciled with her husband. The committee found that use 
of a $5,000 non-refundable retainer and employment contract of an attorney in 
a divorce case is unconscionable. The committee found that it would be unfair 
and excessive as that term is used in DR 2-106. The committee noted that 
clients in divorce cases are notorious for changing their minds on whether they 
want to go through with the divorce. Thus, a non-refundable retainer takes 
advantage of a weakness that clients have in divorce cases. 

Although a small non-refundable retainer perhaps could be justified, the non-refundable 
amount of $5,000 was simply too much to "retain a firm." This provision creates the 
likelihood that substantial amounts of the client's money could be forfeited to the attorney 
without regard for the amount or value of attorney services performed. The committee is 
also concerned that the amount of the retainer might unduly influence the client's decision 
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regarding whether to attempt reconciliation since the forfeiture of the retainer would 
result. 

This Committee finds that a non-refundable retainer may be charged to a 
client if the nature of the retainer as non-refundable is fully and clearly 
explained to the client, orally and in the written fee agreement, and if the fee is 
not excessive, considering the factors of DR 2-106: 

(1) The time and labor required, the novelty and difficulty of the questions involved, and 
the skill requisite to perform the legal service properly. 

(2) The likelihood, if apparent to the client, that the acceptance of the particular 
employment will preclude other employment by the lawyer. 

(3) The fee customarily charged in the locality for similar legal services. 

(4) The amount involved and the results obtained. 

(5) The time limitations imposed by the client or by the circumstances. 

(6) The nature and length of the professional relationship with the client. 

(7) The experience, reputation, and ability of the lawyer or lawyers performing the 
services. 

(8) Whether the fee is fixed or contingent. 

As noted by the fee committee in FA 81-7, the amount of the retainer should 
not be so great to unduly influence a client to pursue litigation contrary to 
public policy or the best interests of the client. 
 

In making a disclosure to the client of the nature of the retainer, the 
attorney must take into consideration the state of mind of the client and the 
ability of the client to understand the fee arrangement. The attorney must give 
examples of the kinds of circumstances under which the fee would not be 
returned, although the legal matter had not been pursued to completion. 
Special care needs to be taken in a divorce case or the like to make sure that 
the attorney is not taking advantage of the circumstances of the client in those 
kinds of matters, nor creating a negative incentive to reconciliation or amicable 
settlement. 
 

The attorney must refund the non-earned portion of a non-refundable 
retainer if the attorney withdraws from representation of the client. The 
attorney must also refund a portion of the non-refundable retainer if, at the 
cessation of representation, the retainer would be excessive under the 
circumstances of the particular matter. 
 
Adopted by the Board of Governors on September 3, 1987. 
 


